Пивоварня саке у Японії від бюро Kengo Kuma
Анастасия Белогривцева
Архітектор Кенго Кума разом зі своєю командою розробили дизайн традиційної пивоварні та простір для дегустаційних церемоній саке. Саке-кура - так називають у Японії подібні заклади — це особливий майданчик, що складається з виробничого приміщення, приймальні, їдальні та гостьових кімнат для відвідувачів.
До Кенго Кума з проханням побудувати пивоварню звернувся колишній шеф-кухар Dom Pérignon Рішар Жоффруа. Цей відомий своїми інноваціями професіонал був упевнений, що незвичайне саке Iwa, яке він вигадав, заслуговує настільки ж привабливого місця для його створення. Проте Кума став не єдиною зіркою, залученою до цього незвичного проєкту, — Жоффруа також звернувся до Марка Ньюсона, щоб той створив пляшку, яка віддає данину поваги класичним посудинам для саке своєю формою і використанням каліграфії.
Пивоварня розташована на перетині передгір'їв Татеями і місцевих сіл Сусоно в Тоямі. Посилаючись на традиційну архітектуру регіону, Кума розробив структуру з низьким металевим дахом, що опускається майже до землі, і скляними вікнами від підлоги до стелі, що органічно поєднують простір із природою. Розмістивши підвали під землею, архітектор використав переваги пасивного контролю температури. Приміщення для пивоварів та персоналу під час пивоварного сезону розташовані поруч із заводом, що забезпечує зв'язок між повсякденною діяльністю та ремеслом. Під час реалізації проєкту перевагу віддали місцевим матеріалам: кедру, шкіряним паскам, паперу васі, змішаним з рисом та землею. Сам Кума називає проєкт "мостом між французьким виробництвом шампанського і японською майстерністю виготовлення саке".
Стародавнє ремесло ферментації рису для створення саке було невіддільною частиною японської культури близько 2500 років. Попри те, що за останні десятиліття в технологію було привнесено кілька новацій, процес пивоваріння залишався відносно незмінним — проте Жоффруа вирішив додати нову ноту. Нове саке Iwa 5 використовує асамбляж, практику змішування сортів винограду для створення гармонії та отримання унікального смаку. Ця концепція поширена у світі виноробства, але абсолютно чужа процесу виробництва саке.
Замовник Рішар Жоффруа
Фото: Nao Tsuda, Mitsumasa Fujitsuka
- Ищу идею "Пивний простір" MOVA: інноваційний проєкт крафтової пивоварні в Дніпрі від Balbek Bureau "Пивний Простір" MOVA – це не просто пивоварня, а масштабний культурний комплекс, який вдало поєднує гастрономію, мистецтво та сучасну індустріальну естетику. Розташований у серці Дніпра, цей проєкт перетворив колишню промислову зону на центр притягання для місцевих жителів та туристів, де можна не тільки насолодитися крафтовим пивом, а й зануритись у культурні події, оглянути музей пивоваріння або просто провести час з родиною у комфортному середовищі.
- Ищу идею Hram гедонізму в серці Києва від студії YOD Hram – музичний бар, натхненний духом гедонізму, розташований у серці Києва на цокольному поверсі ділового центру. Поруч знаходяться такі знакові місця, як центральна синагога, Палац Спорту та Площа Українських Героїв. Бар позиціонує себе як простір, де людина є головною цінністю незалежно від релігії, віку, гендеру чи музичних уподобань.
-
PIXI від Belenko Design: простір, що оживає з кожним ритмом
Вибір редакції -
Bursa bar від Mirzoyan Studio: японська естетика та вінілові вечори
-
Ресторан J Cook: микс культур, эмоций и стилей от Futuris Architects
Вибір редакції -
The Rooms в Черкассах от киевской студии Lauri Brothers
Вибір редакції -
Где пил Хемингуэй? Гид по любимым барам писателя
Огляд -
10 мест Копенгагена с хорошей кухней, баром и сохранившимися принципами датского дизайна
Огляд -
Лучшие бары Лондона, расположенные на крыше
Огляд -
15 баров с правильной атмосферой
Огляд